Drömjobb: modevärlden

Last modified date

Det är många killar och tjejer som drömmer om att en dag bli en del av modevärlden. Få arbeta i en fascinerande och kreativ bransch. Modeindustrin ger möjlighet till många olika slags jobb beroende på talang, utbildning och intresse.

Modedesigner

Är du en kreativ person med öga för färg och form kan du utbilda dig till modedesigner. Det är få modedesigners som blir ett stort namn, som Karl Lagerfeld, men det är ett kreativt jobb som ger dig möjlighet att jobba över hela världen. Med hårt arbete har du också möjlighet att skapa ditt eget modemärke. Vill du bli modedesigner kan du studera mode 180 poäng på Beckman, så har du en första grund att stå på.

Modeskribent

Om du tycker om att skriva kan du bli modejournalist eller blogga om mode. Det är många som konkurrerar om de få åtråvärda jobben som modejournalist. Förutom att gå en journalistutbildning, så kan det faktiskt vara smart att också driva en blogg. Med en egen blogg kan det vara lättare att få ett jobb på en stor modetidning. Om du inte är utbildad journalist kan du ändå blogga om mode. Det finns personer som driver mode/livsstilsbloggar som ger dem en heltidsinkomst.

Modebutik

Det absolut lättaste sättet att få jobba med mode är genom att arbeta som butiksbiträde i en klädaffär. Gillar du att ge god service, samtala och på ett försynt och vänligt sätt ge råd, då kan det vara ett perfekt jobb. När du har jobbat i en klädbutik ett tag kan du ofta få köpa in kläder och även dekorera modedockorna.

Driva webbhandel

Vill du vara egenföretagare kan du driva en webbhandel eller starta ett eget modemärke. Det är enkelt att starta en egen webbshop där du säljer kläder. Du kan vara återförsäljare till märken som du gillar. Du kan också en driva en e-butik där du bara gör reklam för kläder, men inte har något eget lager. Det är den enklaste formen av webbhandel och som kostar minst att starta. Att driva webbshop passar dig som vill ha ett självständigt jobb och som tycker om att ta egna initiativ.

Fotomodell

Det är många som drömmer om att bli fotomodell, men det är väldigt få som har kroppen för det. Nu håller kroppsidealet på att förändras, och det finns modehus som inte tillåter underviktiga modeller längre. För att bli modell kan du först göra en portfolio, alltså ta fina kort, och sedan skicka bilderna till en agentur. Om agenturen är intresserad av dig så kommer den att kontakta dig. Du kan aldrig förändra din kropp och ska inte försöka passa in i en mall som din kropp inte är gjord för. Att jobba som modell är heller ingen karriär för resten av livet, utan något du kan göra under en begränsad tid.

kalle